Kötések és oldások

Piroska története


Nyáron azzal a problémával fordult hozzám Piroska, hogy egy-két éve folyton vitatkozik a párjával, nem értenek egyet sok kérdésben, többek között a gyermeknevelésben sem. Férje elkezdett inni, a családi harmónia teljesen megszűnt.
Ebben az esetben a problémát képviselő személy a jelenlegi generációhoz vezetett el. Igen gyorsan beállt arra a helyre, ahol egyértelmű volt, hogy ő Piroska meg nem született kistestvérét képviseli. Azt is érezte, hogy fiúnak született volna.

Piroska meglepődött, hisz felnőttkora óta tudott róla, hogy édesanyja néhány évvel az ő születése után elvetélt, de sosem jutott eszébe, hogy ennek köze lehet az ő párkapcsolatához. Mindig nagyon szeretett volna kistestvért, de azt nem tudta gyermekként érteni, miért nem lett. Oldás után derült fény arra, hogyan függ össze Piroska párkapcsolati nehézsége ezzel a helyzettel. Felismerte, hogy ő nővérként viselkedett a férjével, nem egyenrangúként, hanem idősebb testvérként tekintett rá, ez pedig feszültséget okozott párjában. Férje „dac”-ból is lázadozott, a viták, veszekedések ebből adódtak. 

Ősszel kérdeztem rá, hogyan alakultak otthon a dolgok, történt-e változás. Piroska örömmel mesélte, hogy igen, férje pár nappal a családállítás után abbahagyta az ivást, és mindkettejük hozzáállásának megváltozása magával hozta az energiák újrarendeződését. Újra tudnak harmonikusan kapcsolódni, beszélgetni, és ha valamiben nem értenek egyet, békésen átbeszélik és megtalálják a kompromisszumot.


Eszter története


Eszter arra kereste a választ, mi az oka annak, hogy ahányszor hosszabb útra kell indulnia, mindig rosszul van az utazás napján, sőt, az azt megelőző napon és este is, amikor össze kell pakolnia és előkerül a bőrönd. Konkrétan idegesség, fizikai rosszullét, hányinger, fejfájás szokott nála jelentkezni, ami a célállomásra érkezés után mindig megszűnik. 

A problémát képviselő személy az egyik közelálló családtaghoz vezetett és beállt az édesapa mellé. A képviselők szavai, gesztusai, egymáshoz való viszonyulása arra engedett következtetni, hogy Eszter édesapjának a házasság alatt szeretői kapcsolata lehetett valakivel, és ez okozza Eszterben a feszültséget az utazásra való készüléskor. Arról tudott Eszter, hogy gyerekkorában volt apukájának házasságon kívüli kapcsolata, de az nem volt teljesen világos, hogyan függött ez össze az utazással kapcsolatos nehézségekkel. Mindenesetre oldás után sokkal jobban érezte magát.

Másnap kaptam tőle az üzenetet, melyben a következőkről számolt be: „Elalvás előtt, félálomban jött a felismerés, hogyan kapcsolódik a nehézségem az állításon történekhez. Édesapám kamionsofőr volt, rendszeresen ingázott Székesfehérvár és Szombathely között. Mi Székesfehérváron laktunk akkoriban. A szerető Szombathelyen élt. Amikor édesanyám tudomására jutott a szeretői kapcsolat, nem akartak elválni, édesapám a családot és anyukámat választotta. Viszont ugyanazon a vonalon dolgozott továbbra is, hosszú éveken keresztül. Emlékszem, édesanyám sokáig szorongva, feszülten nézte, amikor édesapám munkába indult, nehéz volt neki újra bizalmat adni. Félt attól, mi lesz, ha mégis elhagyja, és ő egyedül marad a gyerekével…„

Eszter az állítás után néhány héttel azt mesélte, hogy örömmel tapasztalta meg évek óta először,  miképp lehet gondtalanul és nyugodtan készülni az utazásra, feszültség- és tünetmentesen összepakolni és elindulni. Azóta többször is utazott már, és bár néha-néha készülődéskor rövid időre visszatér egy-egy korábbi tünet, azok egyre enyhébbek és egyre ritkábbak, ráadásul hamar meg is szűnnek. „El sem hiszem, hogy így is lehet utazni”- írta nemrég.