Kérdések és válaszok


CSOPORTOS VAGY EGYÉNI? 2023.09.10.


Melyiket válasszam?
A csoportos és az egyéni családállítás egyaránt hatékony, és természetesen mindkettőnek megvannak az előnyei és jellegzetességei. Mindkettő segít a változásban, felismerésekhez és oldáshoz vezet. A rövid válasz tehát az
lenne: egyik sem jobb vagy rosszabb. Mindenkinek az egyéniségétől (és nem a problémától!) függ, hogy melyiket választja.

A csoportos családállítás
Egy ilyen alkalmon saját kérdésed felállításában a jelenlévő személyek képviselik a problémát és a családod tagjait. Ebben a formában szinte „mozizol”: miután kiválasztottad a „problémát” és a Téged képviselő személyt, és beállítottad őket a térbe, sokáig nincs más dolgod, mint nézni, mit csinálnak, hogyan viselkednek, beszélnek, mozognak, mit éreznek. Az ún. morfogenetikus mező segítségével a szereplők azt érzik, amit az általuk képvsielt személy érzett egy adott helyztben.

A csoportvezető egyre több személyt állít majd be, akik életed szereplőit vagy felmenőidet képviselik, és Te elképesztően meglepőnek fogod találni, hogy bár nem ismerik, kit játszanak, viselkedésük mégis tökéletesen hasonlít rájuk. Ahogy elkezdenek beszélni, mozogni, érzelmeket kifejezni, lassan kialakul egy kép arról, honnan jön a problémád gyökere, milyen családi trauma állhat a háttérben. Láthatóvá válhat hozzátartozóid sorsának valamilyen részlete, egy családtagod traumája, vagy a család egy kitagadott tagjának titka.

Az oldásra akkor kerül sor, amikor látszik, kinek a sorsával, traumájával azonosulsz tudattalanul, mi az a kiegyenlítetlenség, ami a problémád okozza. Gyakran olyan eseményre vagy viszonyra is fény derülhet, amiről nincs tudomásod, hisz négy generációig vissza tudunk menni a családfádban. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ismerned kellene az összes rokonod sorsát! A képviselők fogják érezni és megmutatni, mit érezhettek egyes családtagok, milyen trauma érte egyiküket-másikukat. A tudatalattid pedig látja, amit megjelenítenek a képviselők, de oldó mondatokkal is megerősítjük az állítás végén a másoktól átvett, feleslegesen cipelt terhek elengedését.

Csoportban 4-5 állításra kerül sor egy nap, így mindenki szerezhet tapasztalatot képviselőként is mások állításaiban. Volt, akire ez még mélyebb hatással bírt, mint a saját állítása! A többiekhez való kapcsolódások, a pillantások, viszonyulások, a különböző szerepekben való érzések és átélések intenzív élményt adnak a résztvevőknek.

A csoportos családállításban olyan kellemes, együttműködő, sorstársi-emberbaráti légkör tud kialakulni a folyamatok közös megélése során, ami semmi máshoz nem hasonlítható, érdemes legalább egyszer kipróbálni.


TÉVHITEK – 2023.02.19.


Mostanában sokszor kérdezték rég nem látott ismerőseim, mivel is foglalkozom. Amikor elmeséltem, bizonyos félreértések derültek ki, melyek magyarázatokra szorultak. Ez adta az ötletet, hogy néhány tévhitet eloszlassak.

Kérdező: Nem hiszem, hogy a családom vevő lenne ilyesmire. Amúgy hány családtagnak kell jelen lennie ahhoz, hogy működjön a családállítás?

Válaszom: Egyetlenegy családtagnak, a kérdezőnek. Amit ő megél, amit ő old, az viszont – tudat alatt – pozitív, oldó hatással lehet a többi érintett családtagra is. A gyermekeddel kapcsolatos problémához sem kell (nem is szabad!) gyermekedet elhozni, rajtad keresztül hat majd rá is az oldás. Ugyanígy: ha párkapcsolati problémád van, nem kell elhoznod a párodat (csak párkapcsolati tanácsadásra 😊), elég ha elmondod, mi zavar, hol van a nehézség, és arra kéred az állítást.

Kérdező: Fogalmam sincs, honnan jön a problémám. Nem ismerem a felmenőim történetét, életét, ugye így nincs is értelme, hogy családállításra menjek?

Válaszom: De hiszen nem is kell ismerned őket! A trauma, ami esetleg tőlük jön, akkor is megmutatja magát a családállításon, ha az állító semmit nem tud az őseiről. Kiderül, hol volt az elakadás, milyen múltbeli – akár több generációval korábbi – esemény okozhatta azt a nehézséget az életedben, amire feltetted a kérdést. Miután fény derül a probléma gyökerére, elkezdődik az oldás, és ezzel együtt az oldódás folyamata.

Kérdező: Nem szeretném kibeszélni szeretteimet, kiteregetni a családi szennyest idegenek előtt.

Válaszom: Nem is kell. Ha csoportos családállításon veszel részt, a csoport tagjai az adott problémával kapcsolatban fognak érezni valamit, egy-egy családtagod érzését, anélkül, hogy beszélnél róluk. Lehet, hogy olyan dolgot fogsz érzékelni, meglátni, tapasztalni, amit nem is tudtál róluk – hisz nem a tudatban keressük a választ a problémákra.

Kérdező: Attól félek, hogy kiderül rólam valami, amiről nem szeretnék beszélni.

Válaszom: Csak a kérdést kell feltenned, a problémád, ami jelenleg nehézséget okoz számodra. Semmi olyat nem kell elmondanod, amit nem szeretnél. Nem a te életedről fog szólni a családállítás, hanem a felmenőid életéről, illetve olyan családi traumáról, ami az előző generációk életében következett be.


CSALÁDÁLLÍTÁS – MI IS EZ? – 2023.01.


Az elsősorban Dél-Afrikában élő zuluk nevű bennszülött törzs létszáma meghaladja Magyarország népességének méretét: több, mint 11 millió főre tehető. Régi társadalmukban orvosi gyógymódokkal az inyanga (füvesember) foglalkozott, munkáját pedig a médiumi képességekkel rendelkező isangoma (jós) nő segítette, aki kapcsolatba tudott lépni az ősök szellemével. A törzs tagjai még ma is hisznek a tradicionális gyógymódokban, orvosság helyet különféle növényekből, gumókból, gyökerekből, bokrokból, fakéregből és levelekből készítenek gyógyhatású keveréket.

Ez a népcsoport jelentős szerepet játszott a családállítás technikájának felfedezésében. Bert Hellinger a zuluk földjén dolgozott 16 éven keresztül, egy katolikus misszionárius rend tagjaként. Óriási hatással volt rá, amikor látta és megélte, milyen hihetetlen nagy jelentősége és gyógyító ereje van az ősök tiszteletének, és hogy ez miképpen hat az ott élő emberek lelki és testi egészségére. Akkor még nem tudta, hogy nem csak az ő élete változik majd meg felismeréseinek köszönhetően. Miután visszatért hazájába, pszichoanalitikusként a 80-as évek második felében – ahogy ő írja – nem létrehozta, hanem felfedezte saját munkamódszerét, a családállítást. Módszerében kiemelt szerepet játszik az úgy nevezett családi energiamező.

Az öröklődés egyik meghatározása: „Bonyolult, sok tényezőtől függő életjelenség; lényege, hogy az elődök jellemző tulajdonságai megjelennek az egymást követő nemzedékekben is”. Tudjuk, hogy nem csak látható, fizikai tulajdonságokat, hanem lelki beállítottságot, jellemvonást, hajlamot is kapunk felmenőinktől. Ezenfelül viszont teljesen öntudatlanul „örökölünk” bizonyos családi mintákat is az előző generációktól, amik viszont már rejtett módon hatnak ránk, pontosabban a tudatalattinkra, és befolyásolják, gyakran nehezítik életünket.

HOGYAN IS MŰKÖDIK?

A családállítás olyan oldó technika, melynek során felismerhetjük, hogyan hat ránk és alakítja vagy akadályozza sorsunkat őseink élete, betegsége, traumája. A rendre visszatérő nehézségek, problémák, betegségek, függőségek oka ugyanis a legtöbb esetben az elődök generációkon átívelő boldogtalanságában, traumájában keresendő. Anélkül tehát, hogy tudatában lennénk a folyamatnak, könnyedén átvesszük a destruktív családi mintákat felmenőinktől – akiket gyakran nem is ismertünk –, és próbáljuk átírni a múltat – ami viszont lehetetlen. A blokkok olyan mélyen húzódhatnak, hogy tudatosan nem ismerjük fel őket, ezzel a módszerrel azonban a tudatalatti segítségével felszínre kerülhet, mi áll egy-egy visszatérő trauma, elakadás, betegség, komolyabb nehézség hátterében. Minden, amit „Rend”-be tudunk tenni családi mintáinkban, segíteni fog abban, hogy puttonyunkban cipelt terheinkből egy-egy nehezebb követ letehessünk. Ily módon egyre szabadabbak leszünk döntéseinkben, életünk pedig lépésre-lépésre egyre könnyebbé, kiegyensúlyozottabbá, érthetőbbé és harmonikusabbá válik.

Ahogy Marine Sélénée írja: „A családállítás szépsége abban rejlik, hogy segítségével nem csupán a tünetek kezelésére, hanem a fájdalmunk kiváltó okának a gyógyítására is képessé válunk. Amint fény derül egy dinamikára, megtörhetjük a mintákat, és leválaszthatjuk magunkról a generációkon átívelő traumákat.”

Aki kibogozza a szálakat, elismerve és tisztelve az elődök helyét és sorsát a családi rendszerben, szabaddá válik, és saját sorsát a múlt akadályozó tényezői nélkül szőheti tovább. Ez az új látásmód hihetetlen sebességgel indítja be a gyógyulási folyamatokat és engedi, hogy saját jelenünkkel foglalkozhassunk. Pozitív hatását azonnal lehet érezni, látni és tapasztalni. A változás tartós, az idő múlásával egyre jobban rögzül és hoz fordulatot a mindennapi életben.

MIBEN NYÚJTHAT SEGÍTSÉGET?

 • komolyabb tanulási nehézségek feloldásában,
 • életünkben ismétlődő minták okainak felismerésében és elengedésében,
 • nehéz élethelyzetek, belső konfliktusok megoldásában
 • párkapcsolati problémák, kudarcok feloldásában,
 • párkeresési nehézségeket okozó blokkok feloldásában,
 • személyes, konfliktusos kapcsolatok rendezésében: szülőkkel, testvérekkel, gyermekekkel, munkatársakkal,
 • meddőség esetén vagy gyermekvállalástól való félelem feloldásában,
 • függőségektől való szabadulás felgyorsításában,
 • evészavarok, fóbiák, szorongás feloldásában,
 • ismétlődő, nehezen megoldható munkahelyi problémák megoldásában,
 • munkahelyi, szakmai elakadás feloldásában
 • hosszabb ideje fennálló krónikus vagy súlyos betegségből való gyógyulás elindításában és felgyorsításában.

Nem is kell spirituálisnak lenni ahhoz, hogy működjön a családállítás. Aki nyitott, befogadó és elfogadó tud lenni, annak érdemes kipróbálni akár a fizikai, akár a lelki problémája mögött húzódó mélyebb blokkok oldására.